Tæt på

Tæt på - Down Syndrom - Del 1

July 05, 2021 Martin Sund
Tæt på
Tæt på - Down Syndrom - Del 1
Show Notes

I skal de næste to uger høre om Down Syndrom og hvordan det er at være forældre til et barn med Down Syndrom. 

Down Syndrom er en af de mest hyppige former for udviklingshæmning og skyldes at den pågældende har et ekstra kromosom 21. Alle mennesker indeholder 46 kromosomer, 23 par, hvoraf 23 af dem kommer fra moderen og 23 kommer fra faderen og for personer med Down Syndrom der gælder det altså at man har et ekstra kromosom 21. Sundhed.dk skriver at tidligere der blev der cirka født 1 ud af 700 børn med Down syndrom, men angiver dette tal som faldende grundet fosterdiagnostik og abort. 

Stinne fik Milika som 20 årig og var i starten alenemor. Milika er 13 år og går i 7 klasse på en specialskole. Det er forskelligt hvordan Down syndrom kommer til udtryk. Milika er udfordret på hendes sprog men elsker som alle mulige andre teenagere at danse og høre musik. Milika er i aflastning en dag om ugen og hver 4 weekend. 

I denne uges afsnit snakker Stinne og jeg om hvordan det er at være mor til Milika. Vi skal snakke om tiden som alenemor med Milika. Vi skal snakke om det er omvæltning og få børn og hvordan det har været en omvæltning for Stinne. Vi skal snakke om hvordan Down syndrom kommer til udtryk hos Milika, vi skal snakke aflastning og så skal vi også snakke om skyld. 

Jeg glæder mig til at dele Stinne fortælling med jer. 

Hvis i undrer jer over larmen i baggrunden, så er det simpelthen bare Stinnes skønne børn der også gerne vil være med